Søk

Fløyten og Stockhausen: Urfremføring av "Velkomst I-IV"

Oppdatert: 1. feb. 2020

Etter konserten "Fløyten og Stockhausen - Norgespremiere!" på Askøy 14. november.

Frida Andreassen Lereng spilte fantastisk fløytemusikk, skrevet av selveste Karlheinz Stockhausen, mens mitt 53 minutter lange verk "Velkomst I-IV" ble fremført av høyttalere mellom stykkene. På den måten kunne Frida skifte kostyme og sminke, uten at konsertmagien ble brutt.


På programmet sto stykkene Xi, Flautina, Ypsilon og Tungespissdansen, alle skrevet av den tyske modernisten Karlheinz Stockhausen – i tillegg til min egen musikk. Ekstra skummelt er det å skulle lage noen lyder som skal stå seg ved siden av Stockhausens musikk – ja, det føles egentlig ganske kjettersk. Jeg stjal derfor mye fra Stockhausen selv, og hentet inspirasjon fra velkomstene og avskjedene han skrev til sine operaer i syklusen Licht. I velkomsten min kunne man høre lyder fra hverdagen, konserten, fra musikerens og fra fløytene. Øyeblikk varte en evighet, og havet ble kondensert til en dråpe – og jeg prøvde å vise det Stockhausen omtalte som "the unified structure of time".


Det var rart å kjenne på at publikum hadde lov til å snakke mens musikken jeg har jobbet med i flere måneder spilles av – og jeg fikk mye tid til å reflektere over hvordan musikk kan invitere til stillhet uten å skulle forby småprating mellom publikum. Mye som jeg ennå ikke har fått sortert, men det blir nok noen revisjoner før neste gang.


Konserten var omtrent så egenprodusert som det går an, som betyr at jeg og Frida bakte kake, skrev programmer, flyttet pianoer, hadde speil på bussen, tok våre egne bilder og lånte ganske store mengder utstyr. Det er derfor ekstra gøy når det likevel kommer masse publikum, og vi klarte å fylle nesten alle stolene med publikum! Og jeg må jo bare huske å si det: Det er alltid KJEMPEGØY å jobbe med Frida!


16. desember får dere i Oslo muligheten til å se konserten! Kom kom, det blir en uforglemmelig opplevelse!Nedenfor kan man se en slags oversikt over stykket:


Siste innlegg

Se alle

Ny nettside!

Nå som jeg har ferdiggjort en bachelor i komposisjon har jeg har fått meg nettside! Håper jeg får noe spennende å legge ut her etter hvert, men i mellomtiden kan du sjekke ut hva som står under musikk